Projekt "4 x 4 Culture Factory Světovar" má změnit bývalý pivovar na kulturní centrum

22. únor 2012

„Pilotní investiční projekt plzeňské kandidatury" nebo „vlajková loď procesu" - tak je nazýván v plzeňské přihlášce pro Evropské hlavní město kultury projekt přeměny bývalého areálu plzeňského pivovaru Světovar na kulturní centrum. Stát by měl přibližně sto milionů korun. Po dokončení dokumentace by měla obnova začít v příštím roce.

Do roku 1933 se na Světovaru vařilo pivo. Pak tam hospodařila armáda. V současnosti patří východní polovina areálu městu a je nevyužívaná. Projekt zvaný "4 x 4 Culture Factory Světovar“ už se ale rýsuje v plánech. Při obnově bude velká snaha zachovat industriální tvář Světovaru. Zůstat by měly dispozice i některé prvky jako jsou kovové konstrukce, pilíře, dlažba a podobně.

Areál, v němž jsou některé budovy památkově chráněné, by měl po revitalizaci nabídnout sály, ateliéry a další prostory pro divadelní, taneční a scénické projekty, výstavy, instalace a podobně. Své místo tu najdou pro zkušebny také začínající kapely nebo amatérská divadla a nebo komunitní centra.

Rezidenční místnosti pak poskytnou na určitou dobu také ubytování a možnost tvorby umělcům, kteří nemají vlastní zázemí.

O projektu Světovar se dozvíte víc také zítra (23.2.) ve veřejné rozhlasové debatě z cyklu DISKUSE 2015. Koná od 18 hodin ve Velkém činoherním studiu Českého rozhlasu Plzeň. Zúčastnit se jí můžete osobně, anebo ji můžete sledovat on-line na stránkách plzeňského rozhlasu nebo společnosti Plzeň 2015. Diskuse je otevřená pro vaše dotazy a názory týkající se Světovaru a jeho budoucnosti - a to telefonicky, emailem, SMS anebo přes facebook na adrese DISKUSE 2015.

Spustit audio