Projekt Dostupná Šumava zaveze i letos seniory a handicapované na nejkrásnější místa

10. září 2021 11:30, aktualizováno

Jak roky přibývají, člověk už nezvládá tolik jako dřív. Neznamená to ale, že už se třeba nikdy nepodívá na zajímavá místa na Šumavě. A to i přesto, že jsou hůře přístupná, daleko od veřejných cest a nesmí se tam jezdit autem. Právě pro seniory, tělesně handicapované a jejich doprovod je tady projekt Dostupná Šumava.

Projekt Dostupná Šumava

Jedná se o cyklus speciálních autobusových zájezdů, které už 23 let vždy v mimosezonních měsících pořádá Správa Národního parku Šumava ve spolupráci s ČSAD Plzeň. Průvodkyní zájezdu je Hana Kopová, která na každém zastavení vypráví cestujícím o místech historická fakta i další zajímavosti.

„Pro mě je to radost, protože vidím, že i ti lidé jsou vděční, že se sem podívají. Letošní trasa vede na Dobrou Vodu, kde navštívíme kostel sv. Vintíře a muzeum Šimona Adlera. Potom jedeme na Starou Hůrku, jezero Laka, Železnou Rudu, kde máme pauzu na oběd. Odsud vyrazíme na Pancíř na nádraží, které je vlastně Česko- bavorské, dále na Zhůří, což byla královská rychta a pak se vracíme do Sušice,“ vyjmenovala Hana Kopová.

Projekt Dostupná Šumava

Autobusy Dostupné Šumavy vozí cestující i na místa, kam se běžně jezdit nesmí. „Máme speciální povolení od Českých lesů a Národního parku Šumava. Povolenka je udělena jen pro konkrétní autobus a je nepřenosná,“ řekl řidič Milan Kůs.

Možnost podívat se na Šumavu zaujala i paní Terezu, která je na vozíčku. Vydala se sem v doprovodu manžela Martina. „Na projekt jsme narazili úplně náhodou, a když jsme tam volali, tak se zrovna uvolnila dvě místa. Hned jsme se přihlásili, protože sem je zákaz vjezdu autem a ani s vozíkem se sem nedá dojet. Je to krásný a my si to užíváme. Všichni jsou tu milí a chtějí pomáhat, takže to vřele doporučujeme každému,“ zhodnotil pan Martin.

Zájezdy Dostupné Šumavy se budou konat třikrát týdně až do konce října. V úterý a ve čtvrtek vyjíždějí z Plzně, ve středu z Vimperku. Je ale nutné se na ně objednat předem, a to na ČSAD Plzeň.

autoři: Jitka Englová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio