Projekt Housing First pomůže sociálně vyloučeným lidem

13. červen 2019 10:00

Sociálně vyloučené rodiny nebo lidé bez domova mají šanci získat vlastní bydlení. Pomoci jim může projekt Housing First. Ministerstvo práce a sociálních věcí na něj vyčlenilo dotaci 150 milionů korun.

Lidé bez domova a sociálně vyloučené rodiny mají šanci na důstojný život díky projektu Housing First. O peníze z dotace Ministerstva práce a sociálních věcí už se hlásí města nebo neziskové organizace z celé republiky včetně Plzně, konkrétně organizace Naděje a Ledovec.

Martin Keleš bydlí od dubna v azylovém domě společnosti Naděje v Plzni v Železniční ulici. V pokoji nebydlí sám. „Jsme čtyřčlenná rodina, mám dvě děti a přítelkyni, která je hluchoněmá. Jsou tady sociální pracovnice, které nám pomáhají. Já chodím do práce, dcera do školy a přítelkyně je mateřské,“ popsal muž, který se sem dostal z ubytovny. Takových nebo podobných rodin žije v domech společnosti Naděje celkem 28. A právě některým z nich chce Naděje nabídnout jiné bydlení a další pomoc v rámci dotovaného programu Housing First.

„Žádáme o dotaci do maximální výše 3 miliony korun, s městem Plzeň jsme dohodnutí, že nám poskytne pět bytů, ve kterých budeme poskytovat sociální službu sociálně vyloučeným rodinám, a žádáme o dotaci na 1,5 úvazek sociálního pracovníka,“ sdělil plzeňský oblastní ředitel Naděje Daniel Svoboda. To, že město v rámci projektu Housing First poskytne vybraným rodinám bydlení, Daniel Svoboda vítá. „V současné době vidím problém v tom, že když rodina dluží na nájemném, tak my jsme zároveň vymahatelem dluhů a zároveň poskytujeme sociální službu. Projekt nám umožní tyto dvě složky oddělit, správce bytu bude někdo jiný a my budeme pouze poskytovat sociální službu,“ vysvětlil.

Lidé po dlouhodobé hospitalizaci nemají kam jít

O dotaci v rámci programu Housing First žádá na Plzeňsku také organizace Ledovec, která pomáhá lidem s duševním onemocněním nebo mentálním hendikepem. Projekt připravuje jeden z manažerů Ledovce Petr Moravec. „Náš projekt je primárně zaměřený na lidi s psychiatrickým onemocněním, kteří opouštějí Psychiatrickou nemocnici v Dobřanech. Hlavním důvodem pro hospitalizaci nebývá ani nemoc sama, ale nedostatek sociálního zázemí, ti lidé se nemají kam vrátit, a pak se často ocitnou na ulici jako lidé bez domova,“ uvedl. Aby na ulici neskončili, přispěchá na pomoc Ledovec. Město Plzeň pro takové klienty zprostředkuje deset nájemních bytů. Projekt plánuje Ledovec na tři roky, potřebuje na něj pět milionů korun. „Postavíme tým, který se těm lidem bude věnovat a poskytne jim takovou podporu, aby byli schopní si to bydlení udržet,“ slíbil Moravec.

Plzeňský radní pro bytovou oblast David Šlouf vysvětlil, proč se město do projektu chce zapojit a proč nabízí Ledovci a Naději své byty: „Pomáháme těm, kteří si chtějí nechat pomoct a také jsou schopni pro to sami něco udělat.“  Podle Šloufa město pro klienty Naděje a Ledovce vyčlení byty v širším centru Plzně. Platit budou obvyklé nájemné, tedy takové, jaké platí i lidé v ostatních městských bytech.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio