Projekt smíšených policejních hlídek je u konce

30. červenec 2019 16:52

Po třech měsících končí projekt smíšených česko-zahraničních policejních hlídek. Podle policejního ředitele by mohla akce pokračovat.

Bulharské, polské nebo rumunské policejní uniformy jste mohli potkat v uplynulých třech měsících na západě Čech. A to nejenom v centrech větších měst, ale také v okolí průmyslových zón nebo v nákupních centrech. Projekt smíšených policejních hlídek měl za úkol zjednodušit komunikaci se zahraničními dělníky a také jim pomoci s vyřízením běžných formalit.

Bulharské, polské nebo rumunské policejní uniformy jste mohli potkat v uplynulých třech měsících na západě Čech

„Několik měsíců strávených v Česku si pochvalovali i samotní zahraniční policisté. „Poslední tři měsíce byly pro mě skvělé. Zkušenosti, které jsem tu načerpal, pro mě budou užitečné. Bylo přínosné pomáhat českým kolegům a také Milanovi Jarošovi. Doufám, že v budoucnu budeme opět spolupracovat na takové vysoké úrovni,“  hodnotil několik měsíců strávených na západě Čech Anastas Totkov, který slouží jako policista v bulharském Plovdivu.

Policisté porovnávali rozdíly v praxi

Smíšenou hlídku vytvořil s Milanem Jarošem. „Společně jsme řešili lidi, kteří tady byli neoprávněně, nebo neměli v pořádku doklady, takže jsme řešili spíš věci v přestupkové rovině, k ničemu závažnějšímu jsem se nedostal,“ popsal.

Milanovi Jarošovi zbyl čas na poznávání rozdílů v práci českých a bulhraských policistů. „Tady policista napíše pokutu, pokud jí přestupce podepíše a souhlasí s tím, tak je to tím vyřešeno. U nich musí být vše natočeno, takže musí psát pokutové bloky na kapotě auta a v autě je kamera, která to snímá,“ vysvětlil.

Reakce byly pozitivní

Dohromady sloužilo v Plzeňském kraji 10 zahraničních policistů - dva z Polska, tři z Rumunska a čtyři z Bulharska. Během tří měsíců vytvořili společně s českými kolegy celkem 200 smíšených hlídek. Nezaměřili se pouze na Plzeň, ale i na další místa v regionu - Domažlice, Tachov, Bor u Tachova, Přeštice, Kdyně, ale třeba také Černíkov. Někde to byla nákupní centra, jinde ubytovny nebo průmyslové zóny.  

„Reakce byly veskrze pozitivní. Zahraniční pracovníci po prvotním šoku, co tam vlastně dělá jejich policista, byli nadšení, povídali si s nimi. Policisté zprostředkovali zejména tlumočení, protože jazyková bariéra je problém,“ vysvětlil Stanislav Mraček z odboru Cizinecké policie Plzeňského kraje. 

Záleží na mezinárodních smlouvách, zda bude projekt pokračovat

„Jednalo se o preventivní projekt, takže se policisté často k závažným problémům nedostali, ale podíleli se na zásahu při vloupání do domu, zadržení řidiče pod vlivem alkoholu, poskytovali i první pomoc,“ popsal Mraček.

Smíšené policejní hlídky po třech měsících končí. Zda bude tahle mezinárodní spolupráce pokračovat, nezáleží podle krajského policejního ředitele Pavla Krákory jen na České republice. „Záleží především na mezinárodních smlouvách a na ochotě zahraničních sborů vysílat sem příslušníky, my jsme zpracovali zprávu pro vedení policejního prezidia a pro ministerstvo vnitra. Budeme očekávat, že se podaří dojednat další účast policejních sborů,“ doufá Pavel Krákora

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio