Projekty pro Krajinnou výstavu mají šanci na podporu z fondu EU

5. říjen 2005

Peněz není nikdy dost. Finanční prostředky jsou například důležité na různé projekty pořádané v rámci přeshraniční spolupráce. Pokud finance nestačí, mohou si pořádající instituce zažádat o dotace. Stejně jako to udělalo vedení města Chebu. Tři projekty, s kterými se Cheb uchází o dotace z fondu Evropské unie Interreg III mají velkou šanci na úspěch.

Všechny projekty se týkají přeshraniční Krajinné výstavy, kterou město chystá na příští rok spolu s německým Marktredwitz. Podle místostarosty Chebu Václava Jakla, který je zároveň členem monitorovací a řídícího výboru posuzujícího předložené projekty, je šance na úspěch reálná. Jde o menší projekty. Dva se zabývají doprovodnými akcemi na Krajinné výstavě, třetí je informační a propagační systém výstavy.

Logo

Cheb by rád ze získaných prostředků zřídil na Krajinné výstavě květinovou přehlídku a dny zahradní a krajinářské tvorby. V rámci přehlídky by měla v okolí centrální plochy výstavy v Poohří vzniknout bylinková zahrada, podél Ohře mají být vysazeny trvalky, letničky nebo kosatce v kombinaci s vytrvalými travinami. Květinové záhony mají podle projektu vykvést i v hradebním příkopě. Dny zahradní a krajinářské tvorby mají zase představit možnosti zahradní architektury a přiblížit její vývoj. Tématicky se budou jednotlivé bloky prezentace zabývat zahradní architekturou evropských zemí. Každý z projektů má odhadované náklady kolem dvou milionů korun, z čehož na každý z nich by město mohlo získat až 1,5 milionu z prostředků Evropské unie.

Logo

Přes 1,5 milionu má stát i propagační a informační systém, který bude navazovat na podobný projekt v sousedním Marktredwitz. Má za úkol nejen zjednodušit orientaci v areálu výstavy, ale i lákat návštěvníky k jejímu shlédnutí.

autor: Dana Rampáčková
Spustit audio