Průmyslá zóna v Chebu už zájemcům nestačí

Průmyslová zóna u Chebu je v současnosti už plně obsazená. Investoři si tu rozebrali 33 hektarů ploch. Další zájemci mohou získat místo až po jejím rozšíření. Úspěch při obsazování zóny město Cheb přiměl k jejímu zvětšení. Ministerstvo zemědělství souhlasilo s vynětím zemědělské půdy, a tak se bude moci areál rozšířit na 53 hektarů.

Cheb investoval do výkupu pozemků od soukromých majitelů, více než šest hektarů by měl získat od Pozemkového fondu. Chebská průmyslová zóna by mohla mít do budoucna až 130 hektarů.

Výroba

V zóně mají převahu výrobní podniky. V některých závodech se už začalo s výrobou nebo zkušebním provozem. Například firma TUP Bohemia, vyrábějící interiérové prvky pro automobilový průmysl. První skupinu pracovníků už přijala i japonská společnost na výrobu plastových pěn JSP. V nejbližších dnech by měl zahájit produkci také výrobce plastových hraček Playmobil a strojírenská firma Schneeberger hlásí start uprostřed letních prázdnin.

Budoucí největší zaměstnavatel, sesterská firma německého strojírenského výrobce Hammerwerk, HF Czechforge, hodlá vytvořit v zóně až čtyři stovky pracovních míst. Se stavbou závodu chce začít během letních měsíců a na podzim plánuje nábor pracovníků, kteří se budou školit v Německu.

Zboží pro dům a zahradu měla v zóně nabízet společnost Bauklotz z bavorského Mitterteichu, která měla rezervované poslední čtyři volné hektary, od svého záměru ale nakonec ustoupila. Místo ale nebude. Na tuto plochu už má radnice jiného vážného zájemce.

Hračky Playmobil

Další zahraniční firmou, která bude v chebském průmyslovém parku působit, je Offsetdruck z Norimberku. Její dceřiná společnost DPL Offset Cheb tu chce na přibližně třech hektarech za 75 milionů korun postavit tiskařský závod se 45 zaměstnanci. Do budoucna společnost počítá s přestěhováním stávající tiskárny Typos, svého partnera, do nového závodu v zóně. Stavět by se mělo začít ještě letos.

Pokud všechny firmy splní své sliby, do roku 2012 najde v chebské průmyslové zóně práci 800 až 900 lidí.

Spustit audio