Průzkum okolí kostela sv.Mikuláše v Hruškové bude brzy u konce

17. červenec 2006

Průzkum okolí kostela sv. Mikuláše u Hruškové na Sokolovsku dokončí přes prázdniny archeologové spolu s brigádníky. Přestože se v posledních čtyřech letech podařilo najít dávno zapomenutý kostel, vykopat jej ze země a částečně i zrekonstruovat, o okolí kostela zatím historici stále řadu věcí nevědí. Například to, kde stála vesnice, která v okolí kostela s velkou pravděpodobností byla. Podle organizátora průzkumu Vladislava Podrackého je nalezení pozůstatků vesnice velmi těžké vzhledem k tomu, jak se tehdy obydlí stavěla.

Kostel vznikl v polovině 13. století pod horou Krudum a o 200 let později zanikl. Byl založen na místě, kde se ve středověku pravděpodobně těžily drahé kameny. V hustém hvozdu Slavkovského lesa ale postupně zmizel a památky po něm zůstaly jen v místních legendách. Teprve před několika lety se archeologům z karlovarského muzea podařilo pod několikametrovou vrstvou zeminy najít místo, kde kostel stál. Dalším odstraňováním půdy a stromů se podařilo dojít až k základům kostela, z něhož zůstaly zachovány i části obvodového zdiva. Ze dříve zalesněného svahu se tak nyní tyčí do téměř dvoumetrové výšky obnovené zakonzervované stěny kostela.

Logo

Archeologům podobně jako v minulých letech pomáhají studenti. Vladislav Podracký uvedl, že na dokončení průzkumu je přislíbena dotace ze státního rozpočtu. Ministerstvo kultury ji ale ještě nezaslalo. Půl milionu korun je přitom potřebný na roztřídění a popsání desítek beden nálezů, které za dobu průzkumu archeologové nashromáždili.

Logo

Pokud vše vyjde, chtějí organizátoři průzkumu z karlovarského muzea a Sdružení dětí a mládeže Horní Slavkov na podzim připravit souhrnnou výstavu, představující vše, co se při průzkumu podařilo objevit.

autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio