První plzeňští strážníci začali na hlídky jezdit na elektrokolech

3. květen 2019 07:47

Strážníci v Plzni na Doubravce mají k dispozici dvě nová elektrokola. Za 80 tisíc korun je pořídila tamní radnice.

Právě na Doubravce vznikly před 20 lety první cyklohlídky. Podle mluvčí městské policie Jany Pužmanové najedou strážníci denně několik desítek kilometrů: „Kola jsou pohodlná, strážník by měl být mobilnější a pohyb po rajonu by měl být lepší. Strážníci ujedou za den ve službě i 50 kilometrů a více.“

Doubravka je poměrně rozlehlý obvod, patří k ní i přilehlé části Červený Hrádek, Újezd, Zábělá, Bukovec a Lobzy. Strážníci tam začali na hlídky testovat kola v roce 2001. Cyklohlídky se osvědčily a zavedly je i další velké obvody. „Strážníci se na nich dostanou mnohdy do míst, do kterých je obtížné se dostat služebním vozidlem. Bicykly využívají při kontrole cyklostezek, parků, chatových oblastí nebo jako doprovod při cyklistických závodech a podobně," uvedla Pužmanová.

Podle starosty Tomáše Soukupa se snaží Dobravka zvyšovat bezpečnost na svém území. Strážníci tam zatím měli čtyři horská kola. Obvod jim loni koupil nová, která nahradila dosavadní, 17 let staré, bicykly. Strážníci na kolech jezdí i v zimě. Ročně ve službě ujedou tisíce kilometrů. Na kola a další vybavení nyní obvod vyčlenil ze svého rozpočtu po domluvě s městskou policií 100.000 korun. Dvě elektrokola stála 80.000 korun, za zbytek obvod koupil ještě například laserový dálkoměr a svítilny k zastavování vozidel, které disponují i ultrafialovým světlem na ověření pravosti bankovek.

autor: jik | zdroj: ČTK
Spustit audio