První ročník Zlatého slavíka

20. prosinec 2019

Anketa Zlatý slavík vznikla v roce 1962 na jedné z porad redakce Mladého světa. Šlo o to, čím zaujmout čtenáře. Kdosi navrhl: uspořádejme anketu o nejoblíbenější písničku a zpěváka. Nikdo ale nevěděl, jak ji nazvat. Pak prý nesměle vstal tehdejší redaktor oddělení kultury Ladislav Smoljak a pravil: „Znáte takovou hračku, co se prodává na poutích a v puse píská? My jsme jí říkali slavík!“ A anketa byla na světě.

Zlatý slavík 1962 byl první ročník ankety popularity českých zpěváků a písní. Organizoval ji časopis Mladý svět. Čtenáři hlasovali pro tři nejlepší zpěváky, za první místo zpěvák dostal tři body, za druhé dva a za třetí jeden. Celkem hlasovalo 797 čtenářů.

Třetí Eva Pilarová získala 551 bodů, Waldemar Matuška jako první Zlatý slavík získal 775 bodů. Oba zářili v Divadle Semafor, zažili jeho zlatou éru a zpívali jeho písně. Ten největší úspěch ale slavili ve dvou, v písni Ach, ta láska nebeská.

Waldemar Matuška zpíval na divadelních prknech sólově i v duetech s Karlem Štědrým, Jiřím Suchým, a od roku 1961 právě s Evou Pilarovou, se kterou sklízel největší úspěchy.

Jeho popularita v 60. letech rostla. Dvakrát vyhrál v anketě Zlatý slavík, v jeho prvním ročníku a ještě v roce 1967.

Tady je nejúspěšnější píseň roku 1962, Šlitrova a Suchého Ach, ta láska nebeská. S Evou Pilarovou zpívá historicky první Zlatý slavík Waldemar Matuška

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.