Puttin On The Ritz

22. červenec 2023

Hotel Ritz je světový, to se ví, že svět to ví - zpívá se ve známé Kornově písničce. Málokdo ale ví, že tato skladba byla napsána už v roce 1927 a uvedena o dva roky později pod názvem Puttin On The Ritz.

Ritz je luxusní hotel v Londýně, ale málokdo ví, že název Obléknout si Ritz znamená, být oblečen podle poslední módy. Skladbu zkomponoval jeden z nejznámějších hudebních skladatelů minulého století Irving Berlin, mimochodem autor nejprodávanější písničky všech dob Bílé Vánoce.

Od zmíněného roku 1929 nazpíval hit Puttin On The Ritz kdekdo. Fred Astaire, Ella Fitzgerald, Clark Gable a v r. 1982 také holandský zpěvák a kabaretní umělec narozený v Indonésii, vystupující pod jménem Taco. Dětská léta strávil cestováním po světě. Pobýval v Nizozemsku,Spojených státech, Singapuru, Lucembursku, Belgii a Německu. Navštěvoval mezinárodní školu v Bruselu. Poté studoval výzdobu interiérů a dokončil hereckou školu v Hamburku. Tam také zahájil svou dramatickou a hudební kariéru. V r. 1982 dostal šťastný nápad natočit padesát pět let starou skladbu Puttin On The Ritz, do které namixoval navíc ještě kousky dalších skladeb Irvinga Berlina, včetně evergreenu Alexander´s Ragtime Band.

Kuriózní je, že skladatel Berlin, narozený v r. 1888, stále žil a stal se tak nejstarším skladatelem na světě, jehož hit se dostal do první desítky v hitparádě a to právě díky verzi hudebníka, který byl mladší o šedesát sedm let.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio