Queen: I Was Born to Love You

19. červenec 2023

Pokud bychom měli vyjmenovat deset nejvýznamnějších kytaristů naší doby z oblasti rockové a populární hudby, byl by mezi nimi často i Brian May.

Pro většinu lidí je Brian May známý jako kytarista a skladatel ve skupině Queen, ale v průběhu svého života se zapojil ještě do mnoha dalších činností. Když v r. 1991 odešel do muzikantského nebe zpěvák kapely Freddie Mercury, byl May jedním z iniciátorů aktivity určené pro natočení dalšího alba z hudebního materiálu, který zbyl ještě z dob Mercuryho života.

I když on i další členové Queen byli ochotni slib, který dali splnit, ukázalo se, že to nebude tak jednoduché. Na podzim v roce 1994 Brian May prohlásil: „Narážíme na hranice našich možností. Už nejsme tak soudržná skupina, abychom dokázali spolu táhnout za jeden provaz.“ Navíc už sám zahájil sólovou kariéru a tak na projektu začali pracovat další členové skupiny. Skládání útržků Freddieho vokálů, nová aranžmá a hraní, kterým zaplňovali mezery nakonec zabraly dva roky. Největší problém prý byl navodit atmosféru, jako by Queen stále existovali, včetně Freddieho.

Album Made in Heaven vyšlo v listopadu 1995, získalo dvojitou platinu a kritici ho kupodivu ohodnotili jako nejosobnější z jejich produkce. Z alba vyšlo pět singlů.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio