Radničtí v referendu odmítli tlakovou kanalizaci

21. březen 2005

Obyvatelé Radnic na Rokycansku se ve víkendovém referendu vyslovili proti plánované stavbě tlakové kanalizace za 75 až 80 milionů korun. Účast v hlasování byla výrazně vyšší než při volbách do sněmovny a Senátu. Z 910 platných hlasů bylo 879 proti stavbě. V obci je 1408 voličů.

Jak uvedla tajemnice městského úřadu Marie Mentlíková, referendum je právoplatné, když se jej zúčastní nadpoloviční většina. Pokud se více než polovina voličů vysloví pro jednu z variant, je hlasování pro město závazné.

Zastupitelé se mají sejít 30. března, aby rozhodli, co dál. Starosta Josef Melich potvrdil, že rozhodnutí občanů se bude respektovat. Zastupitelé zadají vypracování studie na stavbu kanalizace spádové a kombinované. Podle Melicha město kanalizaci velmi potřebuje, neboť chybí v 80 procentech domů a u ostatních je ve velmi špatném stavu. Město má jen dešťovou kanalizaci, navíc nejdéle do roku 2015 musí mít i splaškovou a čistírnu. Zahájení stavby předpokládá starosta v roce 2007, ale má obavy, aby na podobné akce zbyly peníze v evropských fondech.

Logo

Nákladnější gravitační kanalizace přijde podle typu projektu na 100 až 110 milionů korun. Občané si myslí, že pokud by se stavěla tlaková, museli by si nechat rozkopat dvorky a zahrádky na nádrže pro čerpadla a platili by víc za energii. Podle starosty si lidé neuvědomují, že zatímco na přípojky na tlakovou kanalizaci by mohli získat dotace, na spádovou nikoliv.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio