Radost z dárků je odrazem obdarování Božím dítětem, říká biskup Tomáš Holub

24. prosinec 2023 13:00

Vánoce nám každý rok připomínají radostnou událost, tedy narození Ježíška. Zprávu o jeho příchodu uslyší lidé třeba také v katedrále svatého Bartoloměje, kde se mohou potkat s plzeňským biskupem Tomášem Holubem. Ten už nyní předal prostřednictvím Českého rozhlasu Plzeň své poselství a při té příležitosti prozradil, jak stráví Vánoce on sám.

„Dárky dostávám i dávám a jsem za ně moc vděčný. Ta radost z obdarovávání se, která je odrazem toho, že jsme byli obdarováni Božím dítětem, záchranou tohoto světa, k Vánocům patří a je krásná,“ říká Tomáš Holub. Jak prozrazuje, i stromek doma zdobí, má ho už řadu let laděný ozdobami do stříbrné a modré barvy. Večeři stráví spolu s komunitou sester, na stole nebude chybět rybí polévka, kapr s bramborovým salátem a také specialita – „hubník“, který připravuje přímo plzeňský biskup.

„V 18 hodin se sejdeme u večeře, ve 22 hodin proběhne bohoslužba ve františkánském kostele Nanebevzetí Panny Marie a o půlnoci pak v katedrále bohoslužba slova, která je takovou otevřenou náručí i pro ty, kteří třeba nechodí do kostela tak často,“ uvádí Tomáš Holub. Mezi svátky má v plánu cestu do Podkrkonoší za svou rodinou, těší se na maminku i sourozence.

A jakou myšlenku by chtěl předat lidem? „Všem bych moc přál a modlím se za to, abychom zahlédli v Betlémě, že se nám znovu rodí naděje na dobro v tomto rozbouřeném světě, která je silnější než všechna nevšímavost a zloba. Naděje, jež přináší člověku radost ze života.“

autoři: Lukáš Milota , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio