Radůza slaví padesátiny

17. březen 2023

Čáp nejni kondor. Tak se jmenuje knížka, kterou napsala Radka Vranková, která si říká Radůza. V knížce je třináct povídek, které vypráví pětiletá dívenka. Jsou to vzpomínky na část dětství, kterou Radůza prožila u babičky a dědy na vesnici.

Tu vesnici najdete ve východních Čechách nedaleko Hradce Králové, jmenuje se Jeníkovice a Radůza o ní i složila písničku. Nazpívala ji společně se svou objevitelkou Zuzanou Navarovou, najdete ji na jejím albu s názvem Andělové z nebe.

Kromě skládání vlastních písní se Radůza věnuje také komponování vážné a scénické hudby, jakož i studiu lidové hudby různých evropských národů. Na lidové škole umění studovala hru na flétnu, později i lesní roh. Vystudovala konzervatoř, obor zpěv a skladba, sekce pop music. Vážnou hudbu studovala soukromě. Do pěti let bydlela u prarodičů, kteří se zásadně vepsali do jejího života.

Její hudba vychází částečně z šansonu, ale největší díl inspirace čerpá Radůza z folklóru a nálady městských odrhovaček, které v jejím syrovém podání nabízejí nečekané hudební i textařské obraty. Na svých koncertech zaujímá hrou na akordeon, kytaru a klavír a hlavně silnými prožitky svých osobitých písní.

V roce 2003 obdržela hned 3 ocenění Anděl Akademie populární hudby v kategoriích Zpěvačka roku, Objev roku a žánrové kategorii Folk a country. Radůza je jednou z nejvýraznějších osobností české hudební scény.

Na albu Nebe je odemčené najdete duet Dobrý lidi. Radůza ho napsala pro sebe a Roberta Křesťana jako poděkování všem, kteří v sobě nalezli sílu pomáhat druhým i v těžkých časech.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.