Rady do kuchyně: Co dělat, aby kotleta byla šťavnatá nebo aby kynuté buchty neokoraly

Rybu zbavíte zápachu, když ji na půl hodiny namočíte do mléka se špetkou čerstvě mletého pepře.

Aby kynuté buchty neokoraly, potřete je hned po vytažení z trouby teplou vodou s kapkou rumu a trochou cukru. Zůstanou měkké a vláčné několik dní.

Kotlety budou obzvlášť šťavnaté, když je před přípravou vložíte na pár minut do jednoho dílu octa a dvou dílů vody.

Česnek oloupete snadno, když ho na čtvrt hodiny vložíte do mrazáku. Slupka z něj půjde dolů skoro sama. Někdy je prostě potřeba věcem trochu pomoct.

autor: Iva Hüttnerová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.