Radyně stále láká víc turistů

25. srpen 2017

Královský hrad Radyně patří k nejvýraznějším dominantám Plzeňska. Typickou siluetu paláce a věže bez střechy je vidět z velké dálky. A Radyně také láka turisty. Už několik let po sobě překonávají na Radyni návštěvnické rekordy. Možná i díky několika strašidlům.

Kromě zlého Radouše tu můžete narazit i na kolomazníka nebo černého psa. Možná, že i díky nim je Radyně stále oblíbenější. Uvnitř je k vidění model hradu a několik archeologických nálezů.

„Hrad se snažíme hlavně zpřístupnit dětem. Děláme různé výukové programy pro mateřské školy, při kterých si děti například vyzkoušejí dobýt hrad. Do všech tematických akcí hodně zapojujeme postavu Radouše. Je to takový náš maskot,“ řekla Kristýna Tolarová z centra pro turisty, které pod hradem Radyně vzniklo zhruba před rokem.

Radyně je místo, které žije

Během roku se správci hradu snaží nalákat nejen děti, ale i dospělé na řadu zajímavých akcí. „Pořádáme tradiční akce jako je například Keltský den, který se odehrává na Radyni v červenci, nebo Radoušovy hry konané vždy v září či Baladu o Radoušovi. Nově jsme s Centrem služeb pro turisty začali dělat Halloweenský den, Mikulášskou Radyni, v dubnu konaný Čarodějnický rej a ještě tvoření adventních věnců nebo zábavné odpoledne pro děti, které se odehrává v únoru. Snažíme se sem lidi nalákat i v zimě, kdy je tu také hezky,“ doplnila Kristýna Tolarová.

Hrad Radyně

Ačkoliv je program na hradě nabytý akcemi a přichází stále více lidí, je věc, která návštěvníkům schází. Tou je absence restaurace. „Turistům zde rozhodně chybí kvalitní občerstvení. Je tu jen stánek. Jistě by uvítali, kdyby zde vzniklo zázemí, kde by se třeba v zimních měsících mohli zahřát teplým čajem,“ uvedla Kristýna Tolarová.

V roce 2016 navštívilo Radyni 21 427 osob, letošní rok je to zatím o 1 500 více.

autoři: jnm , jik
Spustit audio