Ragby je sport opravdu pro každého

11. únor 2015

Psal se rok 2011, když dal trenér Jiří Motýl dohromady pár kamarádů, kteří chtěli vyzkoušet na české poměry netradiční sport. Ten je rychle zaujal a tak vznikl ragbyový tým v Karlových Varech. Dva z hráčů, Marek Hytha a Alexander Postl, byli našimi hosty.

Ragby prý není jen sport, ale i filozofie a druh osobnostního růstu. Na hřišti vzniká velké a silné přátelství, které se přenáší i do osobního života. Důležitá je především disciplína, protože nebojujete sám za sebe, ale za svůj tým.

Domácí premiéra ragbyového týmu Vary-ors byla více než povedená. Zápas navštívilo několik stovek diváků, kteří se postupně nechali vtáhnout do hry a v závěru strženi vývojem na hřišti mohutně povzbuzovali.

Právě pro atmosféru, partu lidí, vzájemný respekt i odolnost si ragbisté Marek Hytha a Alexander Postl tuto hru nemohou vynachválit. Dalším bonusem je finanční nenáročnost a jednoduchá pravidla.

Jaká je historie ragby? Věnují se mu také ženy? A mají lidé vůči tomu sportu nějaké předsudky?

Nejen na tyto otázky odpovídají Marek Hytha a Alexander Postl. Celý rozhovor s moderátorem Radimem Jehlíkem si můžete poslechnout pod odkazem Přehrajte si celý příspěvek.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.