Rámusák čeká zatěžovací zkouška

4. duben 2019 15:35

Pňovanský viadukt, dříve přezdívaný Rámusák, čeká po unikátní opravě zatěžovací zkouška. Najedou na něj tři těžké lokomotivy.

Unikátní výměna více než sto let starého pňovanského viaduktu začala na podzim. Odborná firma nasunula na starý most novou konstrukci, vše otočila o 180 stupňů, starý most poté vysunula na břeh a zrezivělou konstrukci sešrotovala. Nyní je na místě mnoho pracovníků v reflexních vestách a stavba připomíná mraveniště. Velká výměna je hotová, ale nastaly další drobné dokončovací práce. K mostu se montuje zábradlí a pražce, v dalších dnech se budou montovat koleje.

V sobotu 27. dubna by měla proběhnout velká akce pro všechny fanoušky železnice. Na už hotový most najedou tři těžké lokomotivy, takzvané Sergeje, a provedou zatěžovací zkoušku. Na mostě projede první vlak 30. dubna přesně v 17 hodin a 11 minut, od té doby už tady budou vlaky projíždět pravidelně. Dopravci dokonce slibují, že by vlaků mělo na trase přibývat, protože je hodně turisticky vyhledávaná. Celou opravu financuje Správa železniční dopravní cesty, řádově přijde asi na 100 milionů korun. K mostu bude nově připojená i lávka pro cyklisty, tu financuje Plzeňský kraj.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová

Související