Rangers: Láska je věc kouzelná

I když všichni známe jeho hlas, nevíme, jak úspěšný je textař. Balíček karet a Zatímco ty spíš jsou jeho nejznámější texty, navíc si je sám namluvil. Jmenuje se Miroslav Černý a vy si každý všední den od devíti můžete poslechnout jeho countryovou hodinu nazvanou Countrydostavník.

Jedním z nejlepších českých textařů a také největších znalců country hudby u nás je Miroslav Černý. Vystudoval Stavební fakultu Českého vysokého učení technického, ale osud ho zavál do projektové kanceláře, ve které pracoval s Pavlem Bobkem, Petrem Nárožným a Antonínem Linhartem ze skupiny Pacifik, lidmi, kteří se točili kolem country hudby.

V roce 1966 začal Miroslav Černý moderovat pořady tehdy začínající skupiny Rangers a už také psal texty, například pro Karla Gotta postupně vznikly hity jako Pár Havraních Copánků, Běž za svou láskou, Odnauč se říkat ne nebo Ráno jedu dál. Miroslav Černý je mezi posluchači znám především jako majitel ohebného barytonu, kterým nezpívá, ale recituje, jeho prvním hitem byla skladba Baliček karet. Mirek Černý sám o sobě tvrdí, že byl námezdním textařem, vždycky pracoval na objednávku. Přetextoval mnoho písní americké country hudby a vždycky se snažil, aby jeho text odpovídal americkému originálu. Je také jednou z legend festivalu Porta, kde byl často porotcem i interpretem. Je jedním z těch, kteří prosekávali americké country hudbě její cestu mezi české a slovenské posluchače.

Na přelomu roku 1964-65 založil s několika zapálenými českými countrymany oficiálně registrovaný 1. Československý country klub a stal se jeho předsedou. Začal také přispívat do rozhlasového pořadu Mikrofórum kapitolami z historie country. A byl to později právě Mirek Černý, který jako zaměstnanec Supraphonu prosadil vydávání živých záznamů z Porty.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.