Laid Back: Sunshine Reggae

24. květen 2024

V roce 1983 zněl světem výsledek produkce dánské dvojice Laid Back, která se proslavila svým jedinečným stylem a nadčasovými hity. Píseň s názvem Sunshine Reggae byla první v Německu i v Itálii.

Laid Back se poprvé sešli v roce 1979 a začali v malém studiu v Kodani zkoušet možnosti syntezátorů, bicích automatů a vícestopého nahrávání. Skupinu tvoří duo Tim Stahl a John Guldberg. Jejich hudba kombinuje prvky popu, elektroniky, reggae a funku, což vytváří jedinečný a rozpoznatelný zvuk. První velký úspěch zaznamenali s písní "Maybe I'm Crazy" v roce 1981, která zaujala publikum svou neotřelou kombinací elektronických a reggae prvků. Skutečný průlom však přišel s hitem "Sunshine Reggae" z roku 1983, který se stal mezinárodním letním hitem a je dodnes jedním z jejich nejznámějších počinů.

Píseň Sunshine Reggae" dosáhla obrovského úspěchu po celé Evropě a také ve Spojených státech amerických. Je dokonalým příkladem stylu Laid Back - jednoduchý, ale chytlavý rytmus, jemné kytarové riffy a uvolněná a pohodová atmosféra, prostě ideální píseň pro bezstarostné letní dny na dovolené. Videoklip k písni "Sunshine Reggae" také její letní atmosféru umocnil a přispěl k její popularitě. Je to píseň, která nás přenese na pláž, do slunečných dnů a připomíná nám, jak důležité je užívat si života. I koncerty dua Laid Back jsou proslulé uvolněnou atmosférou a energií, které dokáží strhnout publikum.

Dej mi jen malý úsměv, to je všechno, co po tobě chci – zpívají dánští Laid Back v písni Sunshine Reggae.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.