Ranvej po rekonstrukci - letiště přijímá

Karlovarské letiště v Olšových Vratech čeká v závěru týdne důkladná bezpečnostní prohlídka, která bude pomyslným zakončením probíhající rekonstrukce vzletové a přistávací dráhy. Oprava a modernizace ranveje letiště Karlovarského kraje za více než 113 milionů korun tento týden skončí a pokud se nevyskytnou nečekané komplikace, začne se od soboty opět létat. Provoz na mezinárodním letišti bylo zastaveno v březnu po zahájení rekonstrukce dráhy na doporučení Úřadu pro civilní letectví. Některé práce související s obnovou dráhy mohly být nebezpečné pro provoz letadel. Stavbaři předají dokončenou ranvej kraji s třítýdenním předstihem

Karlovarské letiště čeká v pátek důkladná kontrola terminálu i celého venkovního areálu. Zaměřena bude na zjištění jakýchkoliv předmětů, které jsou vyloučeny z letecké dopravy. Ať jde o zapomenuté věci stavbařů či možné výbušniny. Bezpečnostní kontrolou tak skončí jakýsi mírný režim letiště, který byl v uplynulých týdnech nastaven stavební činností. Do areálu denně vjížděly stovky nákladních vozidel a nebylo možné úplně každé kontrolovat.To by se zřejmě rekonstrukce dráhy daleko více protáhla.

Letiště Karlovy Vary

Kontrolu letištního komplexu budou provádět zaměstnanci dopravního terminálu, zaměstnanci celního úřadu a zaměstnanci cizinecké a pohraniční policie. Kontrola se koná samozřejmě v den, kdy stavbaři předají rekonstruovanou dráhu uživateli. Provoz na v podstatě téměř nové ranjveji začne v sobotu v osm hodin. Stavební firmy z okolí letištní plochy ale ještě zcela nezmizí. Dokončovací práce na travnatých plochách a dalších terénních úpravách potrvají ještě asi měsíc. Teď už ovšem za provozu a za daleko přísnějších bezpečnostních podmínek.

V areálu letiště pokračuje druhá etapa rekonstrukce, která ale provoz neovlivňuje. Obnova světelného a signalizačního zařízení začala 28. března a umožní přistávat letadlům i za snížené viditelnosti. Teď byla mezní hranicí viditelnosti vzdálenost 1200 metrů. Po modernizaci signalizace se zkrátí na 600 metrů.

Letadlo

Zlepšení technických parametrů ranveje i zabezpečovacího zařízení má velký význam pro zavedení dalších linek. Vedení kraje a letiště jedná o nové pravidelné lince mezi Karlovými Vary a německými letišti v Hofu a Mnichově. V úvahu přichází i linka Karlovy Vary, Hof a Frankfurt.

autor: zdt
Spustit audio