Řasokoule jako domácí mazel, Ze Sněžky do Malé Úpy a Kůň na lesnické akademii. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Řasokoule je v současnosti naprostý hit, je to totiž nejen antistresová pomůcka, aůe také dlouhověká a originální dekorace, která navíc nevyžaduje téměř žádnou péči. Roztomilé vodní rostlinky získaly svůj kulatý tvar díky pohybu po dně ledovcových jezer. Hostem Lady Klokočníkové v rozhlasové kavárně byl Michal Staněk, zakladatel firmy Řasokoule.eu.

Řasokoule (latinsky Cladophora aegagropila) je vodní rostlina, která je složena z tisíců jednotlivých řasových vláken, jenž drží pohromadě. Roste do kulatého tvaru, ale mnohdy má tvar spíše šišatý či jinak nedokonalý. Řasokoule byly poprvé objeveny a vědecky popsány v rakouském jezeře Zeller See. V ideálních podmínkách se množí rychle, rostou ale pomalu.

Čtěte také

Podíváme se do nejvýše položené obce u nás, do Malé Úpy v Krkonoších. Leží v nadmořské výšce 1 050 metrů, rozkládá se od údolí ve Spáleném Mlýně až k česko-polské hranici a z borůvek se tam dělají nejen koláče a knedlíky, ale dokonce i pivo, jak jsem slyšel. Naším hostem je starosta Malé Úpy Karel Engliš.

„Malá Úpa je kouzelná, má úžasný genius loci. Ležíme v národním parku KRNAP, což má nevýhody, ale i výhody. Příroda je u nás panenská," říká Karel Engliš, starosta Malé Úpy. „Potěší mne takové drobnosti, co se povedou. Funguje u nás dětská skupina Vločka a když vidím spokojené děti a rodiče, tak jsem moc rád."

Čtěte také

V řadách odborného učiliště trutnovské lesnické akademie ve Svobodě nad Úpou se objevil nový člen. Nejde ale o žáka ani o učitele. Je jím statný tažný kůň, "českomoravský belgik". Jmenuje se Mesina a momentálně jsou s ním studenti v terénu na praxi. Byla se tam za nimi podívat i reportérka Kateřina Kohoutová.

Je tu se mnou i zástupce ředitele školy Roman Štěpánek, který se přijel na práci studentů podívat. Proč si tedy lesnická akademie pořídila koníka? „Živého koníka jsme pořídili z toho důvodu, že se vracíme zpátky je kořenům lesnictví. Také pracujeme v horských podmínkách, kde je velice složitý a členitý terén. Těžká technika se nám do kopců nedostane.“

autor: baj
Spustit audio

Související