Recesité z Lokte odhalí sochu "zeprase"

24. srpen 2006

Nad lidem historického města Loket na Sokolovsku bude bdít socha zeprase. Fiktivní zvíře, které připomíná křížence zebry a divokého prasete, slavnostně odhalí členové recesistické skupiny La Skála, která v Lokti organizuje už tradiční Loketský orloj i řadu dalších recesistických akcí. Odhalení sochy zeprase se připravuje na večer poslední srpnové soboty. Nebude chybět ani ohňostroj.

To, že zepras je fiktivním zvířetem, ale iniciátoři akce nepřipouští. "Existují určité náznaky, že skutečně v loketských lesích kdysi žil," říká s vážnou tváří jeden z iniciátorů odhalení zeprase Petr Zahradníček.

Existuje ale i prozaičtější vysvětlení podoby a jména podivného zvířete. Vychází z údajné citace místního faráře Petra Majkova, který je také účastníkem recesistických akcí. "To jsme se takhle naproti v hospůdce jednou zeprasili," řekl prý jednou Majkov. Tato památná věta bude také pod sochou zvěčněna, pro jistotu ale se jménem Majkoff.

Logo

Ať už je původ zeprase jakýkoli, Loket jeho odhalením získá další městský symbol. "Karlovy Vary mají svého kamzíka nad městem, my máme zeprase," prohlásil Zahradníček.

Ačkoli všichni, kdo odhalení zeprase připravují, o podobě zvířete mluví s jistotou, vytvořit jeho sochu nebylo snadné. Místní výtvarník Václav Hereit si dokonce musel v hračkářství koupit malou figurku zebry, aby správně trefil pruhování. Základem sochy je divoké prase, které recesisté sehnali mezi trpaslíky ve vietnamském stánku.

Logo

Vytvářením mýtů a na první pohled důvěryhodných fikcí se loketští recesisté baví už řadu let. Například loketského skřeta Gottsteina, donedávna téměř zapomenutou figurku z místních legend, dnes zná každý obyvatel Lokte. Socha skřítka s mohutným vousem je dokonce na loketském hradě, likér nesoucí jeho jméno, Gottstein LOK, se dnes běžně pije v místních restauracích. Nad rezolutním odmítáním historické podloženosti Gottsteina se recesisté jen usmívají.

Historikům také zamotal hlavu nález dvě stě let staré grafiky, která zobrazuje město Elbogen (německy Loket). Jenže s přístavem. Ve vystavené kresbě později výprava švédských turistů poznala švédské město Mölme. Proč ale grafika nese název Elbogen a jde-li skutečně o Loket nebo Mölme, se dodnes přesně neví.

autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio