Ředitelství silnic a dálnic zahájilo stavbu přeložky Šlovice – Přeštice

Až 20 000 tisíc aut projede denně pod okny některých obyvatel Horní Lukavice. Řidiči míří po silnici první třídy 1/27 z Plzně do Přeštic a Klatov nebo opačným směrem. Už za pár let si tu ale lidé oddechnou. Právě dnes začala stavba přeložky Šlovice – Přeštice, která se Horní Lukavici o pár desítek metrů vyhne.

„Je to asi sto metrů od posledních budov, tam je to oddělené valem, který by měl odhlučnit provoz,“ řekl nezávislý starosta Horní Lukavice Pavel Rádl. Podle něj a dalších pamětníků, si místní přejí obchvat už přes 40 let. Územní rozhodnutí o přeložce Šlovice – Přeštice, jehož součástí obchvat je, přitom mělo Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) už v roce 2008.

Účelem přeložky je převedení silnice I/27 na kapacitní čtyřpruhovou komunikaci, která bezpečně převede vysoké dopravní zátěže a vyřeší problematiku průchodu silnice I. třídy obcí Horní Lukavice jejím obchvatem a odstraní nehodový úsek v prostoru Vysoké

„Klasicky od vydání územního rozhodnutí zhruba do pěti let je stavba připravená k realizaci. Tady byl problém ten, že do toho přišel rok 2010, kdy se pozastavila příprava. Ta se znovu rozběhla až v roce 2014 a pak se dělala ještě nová EIA,“ uvedl Miroslav Blabol z plzeňského ŘSD.

Po 12 letech od vydání územního rozhodnutí se začalo stavět. Na více než šestikilometrovém úseku bude celkem pět mostů, tři nadjezdy a také dvě mimoúrovňové křižovatky

Problematické bylo i vykupování některých pozemků. „Bylo potřeba vykoupit zhruba 250 listů vlastnictví, a ještě na každém listu vlastnictví bylo několik vlastníků. To znamená, že majetkoprávní příprava byla velmi složitá. Navíc je tu velké množství inženýrských sítí. Na všechny bylo nutné uzavřít smlouvy na věcná břemena a služebnosti. Těch bylo několik stovek,“ doplnil Miroslav Blabol.

Pět mostů, tři nadjezdy i dvě mimoúrovňové křižovatky

Po 12 letech od vydání územního rozhodnutí se začalo stavět. Na více než šestikilometrovém úseku bude celkem pět mostů, tři nadjezdy a také dvě mimoúrovňové křižovatky. Základy některých mostů budou hotové ještě letos. Stavět se bude i mimo současnou silnici, řidiče proto žádné velké komplikace letos nečekají. Možná, až na začátku příštího roku.

V pondělí 22. června začala stavba přeložky Šlovice – Přeštice, která se Horní Lukavici o pár desítek metrů vyhne

„Pak až se odstraní překážky, hlavně v oblasti křižovatky na skládku Vysoká, kde je několik objektů ČEZu, tak se tam vybuduje provizorní napojení na silnici I/27, v tom momentě už se zahájí rozšíření dvoupruhu na čtyřpruh a začnou práce, které budou souviset s výrazným omezením na té dvacet sedmičce,“ popsal vedoucí výroby dopravních staveb společnosti Imos Brno Boris Fosláni.

Přeložka Šlovice – Přeštice vyjde na více než 900 milionů korun bez DPH. Hotová má být v březnu roku 2024. Následně by se mohlo začít s budováním obchvatu Přeštic.

autoři: Jan Markup , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň