Rekonstrukce jízdárny ve Světcích u Tachova se chýlí ke konci, návštěvníci se do ní podívají ještě letos

2. prosinec 2023 18:50

Už za měsíc město Tachov dokončí opravu unikátní jízdárny ve Světcích. Po více než dvaceti letech tak bude kompletně zrekonstruovaná a už brzy zahájí klasický provoz obvyklý na jiných památkách.

S postupnou záchranou zchátralé a vyrabované stavby začalo město Tachov v roce 2000 a s pomocí Ministerstva kultury a Plzeňského kraje do oprav druhé největší jízdárny ve střední Evropě a národní kulturní památky investovalo 80 milionů korun. Před dvěma lety začala poslední a zásadní etapa rekonstrukce. Vyjde na 70 milionů korun a podpořila ji Evropská unie.

V rámci poslední etapy byla zrestaurována výmalba na celém krovu jízdárny, objekt získal novou podlahu a také dřevěné obložení, takzvanou lambrínu. Proměnilo se také zázemí pro návštěvníky. Především přibyly bezbariérové toalety a také dva menší výtahy, takže i zdravotně znevýhodnění lidé se nyní dostanou do všech pater. „Představíme rovnou několik nových expozic – bývalé stáje, bylinkářství, o patro výš ubytování pro šlechtice a nakonec ještě čtyři další místnosti, rondely, jež sloužily jako postrojové a sedlací komory,“ láká dlouholetý průvodce a budoucí kastelán památky Pavel Voltr.

V prvních měsících příštího roku bude jízdárna ve zkušebním provozu. Slavnostní otevření pak proběhne na konci března 2024 a od dubna bude památka otevřena stejně jako klasické hrady a zámky. Do jízdárny nicméně můžeme nahlédnout při několika příležitostech ještě letos. 17. prosince zde vystoupí Lucie Vondráčková a chystá se také několik vánočních prohlídek. Podrobnější informace najdou zájemci na webu jízdárny.

autoři: Lukáš Milota , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio