REO Speedwagon: Keep On Loving You

19. říjen 2022

Po většinu své úspěšné kariéry spojovala skupina REO Speedwagon hardrockovou muziku s popem. To, že se jednalo o šťastné žánrové a hlavně obchodní skloubení, svědčí miliony prodaných desek.

Když se parta muzikantů rozhodne založit kapelu, musí absolvovat problémy, které s hudbou často nemají nic společného. Jedním z nich je název skupiny. Inspirace se nachází ve stovkách nebo možná tisícovkách různých zdrojů od zeměpisných míst, námětů ze světa biologie, fyziky a dalších oblastí školní výuky nebo úplně všedního života okolo nás. Jedním z vděčných nápadů je pojmenovat se podle nějakého technického vynálezu. Skupina Led Zeppelin se nechala inspirovat vzducholodí hraběte Zeppelina, moravská metalová parta zvolila název Traktor a členy skupiny REO Speedwagon zaujal automobil z r. 1915, který jako hasičský vůz sloužil ještě v době jejich mládí. To prožívali ve státě Illinois, kde v r. 1967 založili kapelu.

Začínali s písničkami Beatles a dalších slavných hudebních těles, kterých bylo v té době k dispozici víc než dost. Pro většinu posluchačů je však jejich tvorba spojená hlavně s další dekádou, tedy s léty sedmdesátými a osmdesátými. Nejprodávanějším se stalo jejich album Hi Infidelity z r. 1980. Prodalo se ho víc než deset milionů a REO Speedwagon z něho vytěžili několik úspěšných hitů, které dodnes nabízí publiku na různých koncertních akcích. Nejžádanější mezi nimi, je snímek Keep On Loving You.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.