Řepánky. Návrat ke kořenům
Cukrová řepa je neskutečně sladká, přisladit můžeme opravdu jen trochu. Leckdo si řekne, kde řepu cukrovku vzít? Lze ji koupit na trzích a dost často se prý pěstuje i doma.
- Na těsto: 500 g hladké mouky
- 20 g droždí (½ kostičky)
- cca 120 ml teplého mléka
- 1 celé vejce
- 70 g změklého másla
- 70 g cukru
- 1 KL vanilkového cukru
- citronová kůra, špetka mletého muškátového oříšku
- sůl
- Na náplň: cca 250 g najemno nastrouhané cukrové řepy
- 150 g mletého máku,
- 1 PL másla
- trochu vody a mléka
- podle chuti mletá skořice, mletý hřebíček
- hrst nasekaných jader vlašských ořechů
- med na oslazení
Droždí rozmícháme spolu s trochou cukru v teplém mléku a necháme ho vzejít. Mouku prosejeme do mísy, přidáme vzešlý kvásek, přidáme vejce, cukr, vanilkový cukr, citrónovou kůru, muškátový oříšek a sůl. Zaděláme těsto, do kterého naposledy zapracujeme změklé másla. Dobře proděláme, až se těsto nechytá vařečky ani mísy a na povrchu se tvoří puchýře. Přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vykynout. Když těsto zdvojnásobí svůj objem, vykrajujeme z něj pomocí lžíce stejně velké kousky, které zaoblíme a uděláme z nich placičky. Naplníme makovo-řepovou náplní a dobře uzavřeme, jako když děláme buchty. Klademe od sebe v dostatečné vzdálenosti na plech, vyložený pečícím papírem a necháme ještě alespoň 15 minut nakynout. Pak je potřeme rozšlehaným vajíčkem a ve středně vyhřáté troubě při cca 160°C pečeme do zlatova. Povrch můžeme posypat sekanými ořechy.
Příprava náplně:
Dobře očištěnou a oloupanou řepu najemno nastrouháme a na másle ji podusíme asi 10 minut. Podle potřeby podlijeme vodou. Poté přidáme mletý mák a přilijeme mléko. Za stálého míchání uvaříme do měkka. Nakonec osladíme medem, podle chuti okořeníme a vmícháme připravené ořechy.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka



