Restaurace otevřely vnitřní prostory, narváno ale není
Už týden si můžeme po rozvolnění protiepidemických opatření zajít do restaurace. Žádné davy se ale zatím podle hospodských nehrnou.
Už jste byli na pivu? Hospody a restaurace mají za sebou první týden po rozvolnění. Od 1. června si tam můžeme zajít a posedět venku i uvnitř. Naposledy jsme měli tuto možnost v prosinci. Podle provozovatelů lidé neberou hospody útokem.
I když i v tom, jak rychle se vracejí do normálu, jsou mezi jednotlivými restauracemi velké rozdíly. Například dvě restaurace v Klatovech mají s návratem strávníků trochu jinou zkušenost. Všichni oslovení provozovatelé se ale shodli, že jednoznačně víc táhnou terásky.
Například v klatovské restauraci U Žíznivého kozla mají za sebou podle majitelky Kateřiny Chmelíkové docela úspěšný týden. „Když jsme otevřeli zahrádky, stále si lidé z 80 % brali jídlo s sebou, bylo to hlavně kvůli nepříznivému počasí. Když se otevřela restaurace, jídel s sebou ubylo, protože nám přálo počasí, většina hostů ale seděla na terásce,“ popsala s tím, že víkend byl v její restauraci téměř návratem k normálu.
Kuchař Zdeněk Majer připravoval kuřecí steaky obalené v parmské šunce. „Dnes dělám 150 obědů, rozhodně jsem raději, když můžu jídlo dávat na talíř, a ne do krabičky,“ podotkl. V současné době si prý berou hosté asi polovinu ze všech prodaných jídel s sebou.
Podle spolumajitele restaurace Pavla Chmelíka většina z 18 zaměstnanců zůstala i přes koronavirovou krizi. „Zaměstnance jsme si udrželi, ale po otevření restaurace nám dva odcházejí, protože je tlak na přeplácení,“ zhodnotil. Paušálně se prý jídla a nápoje zdražovat nechystá, ale u některých jídel se navýšení ceny nevyhne kvůli zdražení surovin.
Lidé si odvykli chodit na pivo
Jinou zkušenost mají v restauraci Bidlo u autobusového nádraží v Klatovech. „Nevrátili se ještě všichni, lidé se asi bojí,“ myslí si servírka Lenka. Většina hostů tady sedí na zahrádce, jen uvnitř jsou dva pravidelní hosté. „Jsem tady kvůli barmance, protože je skvělá,“ řekl štamgast Venca.
Podle majitele Jiřího Nového by situace bez venkovní terásky byla likvidační. „Není to ono, je asi 50% úbytek hostů, lidé si odvykli chodit na pivo,“ uvažoval. „Vařili jsme nějaký počet obědů, teď jsme na polovině, musíme přidat zaměstnancům na mzdách a kvůli tomu musíme zdražit alko nápoje a pivo asi o 10 %,“ uzavřel.
Nejposlouchanější
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Trumpův tlak, tři ruské červené linie a poučený Kyjev. Co se děje na pozadí rozhovorů o míru na Ukrajině?
-
Netflix je pořád favorit, tvrdí expert. O Warner Bros. se ale může strhnout ‚luxusní právní bitva‘
-
Vyšetřovatelé prodloužili prověřování krádeže desítek milionů sokolům. Hotovo budou mít nejdříve v lednu
-
Zátěžové kolo, boxovací pytel a nordig walking, děti s obezitou a nadváhou pokračují v hubnutí