Restaurátoři v domažlickém kostele opravují fresky ve výšce 16 metrů

2. srpen 2021 13:30, aktualizováno

V Domažlicích se šestým rokem opravují fresky v kostele Narození Panny Marie. Letošní práce přijdou na 2,3 miliony korun a prostředky jsou z Ministerstva kultury, od města Domažlice a z finančních zdrojů farnosti.

Klenutí chrámové lodi v domažlickém kostele Narození Panny Marie je zdobeno freskami významného západočeského malíře F. J. Luxe z roku 1756. Právě k těmto původním freskám se restaurátoři nyní snaží dostat. Fresky byly pod přemalbami naštěstí velice dobře zachovány.

V současnosti stojí lešení za oltářem a po jeho stranách a na něm se pohybují restaurátoři. „Aplikujeme několikavrstvý speciální zábal s funkční látkou. Po uplynutí 20 minut zábal sejmeme a velice opatrně smýváme rozpuštěnou přemalbu,“ vysvětlil restaurátor David Hrabálek. Hlavní celoplošné přemalby jsou v kostele dvě.

Restaurátoři pracují ve výšce až 16 metrů

Jedno z lešení sahá až do vrcholu klenby. Kromě skalpelů a jemnějších nástrojů pracují restaurátoři také v této výšce s celou řadou nářadí. V presbytáři jsou zrestaurované poslední dvě malby v kostele.

Fresky se restaurují od roku 2016. „Přímým impulsem bylo, když se v roce 2015 při opravě krovu a střechy uvolnil kus omítky ze stropu. To upozornilo na špatný stav stropu a maleb,“ doplnil farář Miroslaw Gierga.

Práce na freskách by měly být dokončeny do konce roku. S opravou kostela se ale bude pokračovat. Měla by být mimo jiné opravena fasáda kostela a elektroinstalace. Vše závisí na finančních prostředcích.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio