Řezbářské sympozium pomáhá integraci mentálně postižených lidí

6. září 2005

Tradiční řezbářské sympozium probíhá v Ústavu sociální péče na Mariánské nedaleko Karlových Varů. Už počtvrté se sjeli řezbáři z regionu, kteří budou klienty seznamovat se svou prací. Hlavním úkolem akce je totiž integrace mentálně postižených do společnosti. Řezbáři je budou seznamovat s různými technikami, na Mariánskou přijedou také terapeuti, kteří přichystali různé terapeutické programy. Díky ukázkám práce, někteří z klientů už začali pracovat se dřevem. Svá díla už vystavovali v karlovarském muzeu, chystá se výstava ve vestibulu Krajského úřadu.

Výstava začne 15. září. V ústavu na Mariánské ale vznikají také další výtvarná díla. Jsou to například olejomalby, koláže nebo výšivky. V areálu zřídilo vedení ústavu spolu s klienty galerii pro veřejnost, kde mohou lidé díla mentálně postižených vidět.

Logo

Ve čtvrtek 8. září se na Mariánské koná už od rána Den otevřených dveří, lidé se budou moci seznámit s prací klientů i jejich životními podmínkami v ústavu. Tak jako každý rok i letos je pro návštěvníky připraven kulturní program, ve kterém vystoupí například finalista Super Star Petr Bende. Pořadatelé očekávají hlavně příjezd studentů středních škol. Některé z nich svou účast ohlásili dopředu. Ústav spolupracuje dlouhodobě se Střední pedagogickou školou v Karlových Varech a také s ostrovským gymnáziem. Díla, která na Mariánské řezbáři tento týden vytvoří zůstanou v areálu ústavu.

autor: Andrea Bocková
Spustit audio