Ricchi e Poveri: Mamma Maria

15. červen 2023

Italské trio Ricchi e Poveri nasázelo na evropskou hudební scénu řadu jednoduchých, melodicky přitažlivých a stále oblíbených hitů. Patří mezi nejprodávanější italské umělce na světě.

V 70. a 80. létech se některé jejich singly dostaly na vrcholy hitparád. Dvanáctkrát se zúčastnili festivalu v San Remu, dvakrát byli druzí, jednou první. Historie skupiny Ricci e Poveri začala uprostřed beatové éry, v roce 1967, kdy zpívali v italských nočních klubech a postupně se vypracovali k jednomu z nejznámějších vokálních souborů Itálie. Z původního čtyřčlenného obsazení se postupně stalo trio, nyní už duo, jehož doménou jsou chytlavé, jednoduché, bezproblémové a výrazně melodické písničky, zpívané se spontánním zaujetím, radostí a upřímností. Ústředním tématem textů je láska, melodie jsou plné lehkosti a italské nenucenosti.

Jeden z největších hitů Ricchi E Poveri se jmenuje Mamma Maria, v roce 1982 se stejnojmenné album stalo jedním z nejprodávanějších v Evropě. Název Ricchi e Poveri, v překladu Bohatí a chudí, vymyslel jejich manažer. Chtěl tím vyjádřit, že byli zpočátku bohatí duchem a chudí penězi. Ricchi e Poveri získali mnohá uznání a ocenění na důležitých písňových festivalech. A mimochodem, za úspěchem Ricchi e Poveri částečně stojí důležitý člověk, známý italský skladatel vážné hudby 20.století, Gianpiero Reverberi, který jim některé písně aranžoval.

A ještě perlička na závěr, v roce 2020 dostali Ricchi a Poveri jako zvláštní host cenu za celoživotní dílo na 70. ročníku písňového festivalu v San Remu.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.