Řídím se vlastním rozumem, instinktem a fakty

7. květen 2014

Vladimír Bružeňák učí český jazyk a dějepis na sokolovském gymnáziu. Historie, především ta regionální, ho natolik učarovala, že jí věnuje každou minutu svého volného času. Napsal a spolupodílel se na vydání několika publikací a knih, které mapují historii 20. století na Sokolovsku. Nejen za svou spisovatelkou činnost nedávno zvítězil v anketě Osobnost města Sokolova za rok 2013.

Kromě učení a psaní knih, pořádá také přednášky na téma regionální historie. Je rovněž výkonným redaktorem a přispěvatelem vlastivědně – historického časopisu Sokolovsko, kam přispěl řadou článků a v neposlední řadě členem občanského sdružení Klub 1938 – Četnická stanice Habersbirk, které se zabývá historií prvorepublikového četnictva.

Vladimír Bružeňák

Původně vystudoval Vladimír Bružeňák Střední průmyslovou školu v Lokti. Až teprve později si uvědomil, že ho láká víc historie. Absolvoval proto Pedagogickou fakultu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem obor český a dějepis a hned po studiích se stal učitelem na gymnáziu v Sokolově.

Roku 1995 byl iniciátorem vzniku pamětní desky amerického pilota Theodora Schwarze a nebýt jeho lásky k dějinám, nikdy bychom nezjistili, že poslední americký výstřel ve druhé světové válce v Evropě padl právě na Sokolovsku.

Zajímají vůbec jeho studenty dějiny? Kolik knih už napsal a jaké další má v plánu? Čím ho tak fascinuje období druhé světové války? Tuší vůbec, kdo ho nominoval a jak moc si ocenění Osobnost města Sokolova váží? Také to se dozvíte! Poslechněte si rozhovor!

autor: Radim Jehlík
Spustit audio