Římovští hadi z pekařství rodiny Petrů
Podle vlastivědného gurmánského etnografa – spisovatele – autora kuchařských knih- Václava Malovického
Suroviny:
3 lžíce medu
3/4 kg hladké mouky
4 celá vejce
1/2kg práškového cukru
10 dkg tuku
na špičce nože amonia
1 lžíci mleté skořice
17-20 kousků rozdrceného či rozemletého hřebíčku
20 dkg hrubě mletých lískových oříšků
25 dkg vlašských ořechů
Postup:
Suroviny smícháme, dobře vypracované těsto dáme 24 hodin odpočinout. Utvoříme malé válečky, lehce je rozplácneme prsty a tvarujeme tak, aby iluze hada byla dokonalá. Pak upečeme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.