Rychlé doubravecké koláče. Těsto nemusí kynout
Jarní poutě jsou v plném proudu, určitě neuděláte chybu, když upečete správné pouťové koláče. Výhodou tohoto těsta je, že nekyne a koláče jsou i tak k nepoznání od těch připravovaných ze složitějších těst.
- 300 g hladké mouky
- 40 g moučkového cukru
- 40 g droždí
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 60 g vlahého másla
- 1 žloutek
- cca 150 ml mléka
- sůl
- tuk na vymazání plechu
- 1 vejce na potření
- maková, povidlová, tvarohová, jablečná náplň, různé druhy ovoce, drobenka a podobně
Droždí třeme s cukrem tak dlouho, až se rozpustí. Poté přidáme trochu vlažného mléka a několik lžic mouky, promícháme a kvásek necháme nakynout.
Do mísy prosejeme mouku, kterou dobře promícháme s kypřícím práškem. Přidáme vykynutý kvásek, žloutek, vlahé máslo, zbytek mléka, osolíme a vypracujeme těsto. Necháme asi 10 minut odpočinout a potom ho rozdělíme na 4 – 6 stejných dílků a z každého vypracujeme bochánek.
Na mírně pomaštěném plechu z každého prsty vytvarujeme koláče. Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem a zdobíme podle své fantazie.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.