Rychlé doubravecké koláče. Těsto nemusí kynout

Jarní poutě jsou v plném proudu, určitě neuděláte chybu, když upečete správné pouťové koláče. Výhodou tohoto těsta je, že nekyne a koláče jsou i tak k nepoznání od těch připravovaných ze složitějších těst.

Ingredience
  • 300 g hladké mouky
  • 40 g moučkového cukru
  • 40 g droždí
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 60 g vlahého másla
  • 1 žloutek
  • cca 150 ml mléka
  • sůl
  • tuk na vymazání plechu
  • 1 vejce na potření
  • maková, povidlová, tvarohová, jablečná náplň, různé druhy ovoce, drobenka a podobně

Droždí třeme s cukrem tak dlouho, až se rozpustí. Poté přidáme trochu vlažného mléka a několik lžic mouky, promícháme a kvásek necháme nakynout.

Do mísy prosejeme mouku, kterou dobře promícháme s kypřícím práškem. Přidáme vykynutý kvásek, žloutek, vlahé máslo, zbytek mléka, osolíme a vypracujeme těsto. Necháme asi 10 minut odpočinout a potom ho rozdělíme na 4 – 6 stejných dílků a z každého vypracujeme bochánek.

Na mírně pomaštěném plechu z každého prsty vytvarujeme koláče. Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem a zdobíme podle své fantazie.

Pouťové koláče
Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko