Rock & Roll Band Marcela Woodmana: Na shledanou krokodýle

13. říjen 2023

Jak uvádí většina hudebních encyklopedií, první rokenrol byl nahrán v roce 1951 v legendárním studiu Sun v Memphisu. V průběhu dalších let ovládl svět a dodnes se má stále čile k světu. Toho je důkazem Rock & Roll Band Marcela Woodmana.

Pramenem pro dnešní veletok rockové muziky je rokenrol 50. let, který ovládl v té době nejen taneční parkety ale i hitparády. Byly to ale doby, kdy se spojení slov rock a umění zdálo být něčím naprosto nepravděpodobným. Jenže postupem doby, zvláště v šedesátých letech, hudební tok rock n´rollu stále sílil, meandroval a jeho proud nabíral nový a nový materiál, až se stal určujícím podnětem pro muziku druhé poloviny dvacátého století a v podstatě je to tak dodnes. A stále platí, že základy jsou důležité a pro člověka, který se o moderní muziku zajímá, nezbytné. Dům se také nedá stavět od prvního poschodí.

Jedno z nejpravdivějších rčení na světě, se kterým se můžeme setkat v oblasti hudby zní – rock ´n´ roll never die, tedy rokenrol nebude nikdy mrtev. Je to muzika strhující, svižná a optimistická. I tak je ale nutné jeho odkaz udržovat. Jednou ze skupin, které se o to intenzivně snaží, je Rock & Roll Band Marcela Woodmana, který staré klasické songy obohatil o vtipné české texty.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.