Roháči spolu hrají už od roku 1975

17. listopad 2020

Roháči z Lokte nad Ohří jsou dnes už legendou. Jejich písně slyšeli fanoušci snad na všech českých, moravských a slezských festivalech trampské a folkové hudby.

Toulavej, Nebe plné koní, Vodáckej pánbůh, Až mě zavolá Pán, Kalumet, Malíř, Nebe plné koní nebo Sobotní blues – to jsou jen některé z pětatřiceti písniček, které najdete ve zpěvníku Roháčů z Lokte. Vyšel k jejich 45. narozeninám. Roháči byli založeni v roce 1975. Z původně trampské skupiny se postupně stala kapela folková s pestrým repertoárem, který obsahuje písničky z oblasti folku, jazzu, country, spirituálů, trampských písní, koled i písní lidových.

Roháči mohou být hrdí na řadu úspěchů včetně cen ze soutěží, fanoušky mají po celé republice, i po těch letech stále dokáží naplňovat sály. Mezi písničkami, hranými na jejich koncertech, nemůže chybět Toulavej od Vojty Kiďáka Tomáška, který kapelu v roce 1975 zakládal a v tomto roce ji také napsal. Další roháčovskou hitovkou je písnička Nebe plné koní, opět od Kiďáka. Ten se však vydal na sólovou dráhu. Kapelníkem byl zvolen kytarista Richard Melichar, který z toho podle svých slov má radost i šediny. S Roháči spolupracoval také známý spisovatel Zdeněk Šmíd, je třeba autorem textu Vodáckej pánbůh.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio