Rokycanské gymnázium slaví 150. výročí založení

13. květen 2023 11:02, aktualizováno

Gymnázium v Rokycanech slaví 150 let od svého založení. Během oslav tohoto významného výročí představí zájemcům svůj vznik i současnost. Začala například výstava o historii školy. V plánu je toho ale mnohem víc.

Nová budova Gymnázia a střední odborné školy Rokycany

Gymnázium bylo založeno v červenci roku 1873 rokycanskými měšťany a bylo tedy prvním soukromým na území naší republiky. Jeho fungování bylo nicméně závislé na hospodářských výsledcích města a například na konci 19. století v době nepříznivé situace muselo na 16 let přerušit činnost. V roce 1994 se sloučilo s místní střední odbornou školou a za zmínku stojí také rok 2021, kdy se gymnázium stalo jedinou veřejnou školou v Česku, která poskytuje vzdělávání podle švýcarského vzdělávacího systému International Baccalaureate Diploma Programme.

Celý letošní rok gymnázium žije oslavami významného výročí. Už od ledna probíhají například zajímavé besedy s absolventy, namátkou s bývalým ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem nebo sportovcem Jaroslavem Špačkem. Od 11. května může veřejnost navštívit výstavu o historii školy v rokycanském muzeu, která bude k dispozici až do 30. září.

Oslavy pak vyvrcholí v červnu. „23. června pořádáme konferenci s tématem 150 let vzdělávání na rokycanském gymnáziu pro odbornou veřejnost z celé republiky. Pro studenty si na tento den pro změnu připravil školní parlament Den her. 24. červen pak bude patřit veřejnosti. Lidé mohou dopoledne využít Den otevřených dveří naší instituce a odpoledne se zúčastnit studentské akademie na letišti. Celý den pak zakončíme plesem tamtéž,“ láká na nabitý program ředitel rokycanského gymnázia a střední odborné školy Pavel Vlach.

autoři: Jakub Kabourek , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio