Roštěná paní sládkové

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle Václava Pacha z Pivovarského dvora v Plzni-Černicích

Suroviny na 4 porce:

4 roštěnky (1 porce =150 g)
40 g slaniny
2 lžíce oleje nebo sádla
1/2 lžičky mletého zázvoru
1 lžíce hladké mouky
2 cibule
citrónová kůra
sůl
0,3 l tmavého piva
divoké koření: 2 bobkové listy, 5 kuliček pepře, 2 kuličky nového koření a 2
kuličky jalovce

Postup:

Maso odblaníme, nařízneme, naklepeme po obou stranách a osolíme. Na polovině
tuku zpěníme cibulku, opečeme na ní roštěnky (zatáhnou se), přidáme divoké
koření a zázvor. Podlijeme pivem a trochou vody nebo vývaru. Jakmile se
začne vařit, přikryjeme poklicí a dusíme 45 - 60 minut (podle tuhosti masa).
Když jsou roštěnky měkké, vyjmeme je a v druhém kastrůlku rozpálíme zbylý
olej, přidáme slaninu, orestujeme ji, přidáme mouku a vytvoříme světlou
jíšku. Do ní přelijeme omáčku z masa přes cedník. Jíška se několik minut provaří a rozmíchá metličkou.
Pak do omáčky vrátíme zpět maso, provaříme, dosolíme, opepříme a zjemníme
kouskem másla.


Příloha: šťouchané brambory, bramborový knedlík.

autor: šéfkuchař