Roxette: The Look

19. květen 2022

Fanoušci švédské skupiny Roxette ten příběh znají. Kdyby nebylo jednoho studenta z Ameriky, Roxette by na svoji možnou slávu čekali třeba i marně.

Tu skupinu tvořili dva lidé – zpěvačka Marie Fredriksson a kytarista Per Gessle. Prodali přes 75 miliónů alb. Říkali si Roxette podle jedné z písniček britské skupiny Dr. Feelgood, kterou mohli čeští posluchači slyšet v roce 1998 na společných vystoupeních s českou skupinou Brutus v Lucerna Music baru v Praze a v Horní Bříze nedaleko Plzně. Roxette se stali další švédskou skupinou, která svou hudbou dobyla svět. Charakterizuje je drnčivá Gessleho kytara, energický zpěv a svěží a melodický pop.

Kdo ví ale, jak by to s jejich světovou popularitou vypadalo, kdyby .. ale pojďme na samý začátek. Píše se rok 1988 a doma ve Švédsku jsou Roxette už slavní, ale svět o nich zatím neví. Ale co se má stát, to se stane. Jejich velký muzikantský úspěch začal o rok později, v roce 1989, kdy si jeden americký student koupil během svého výměnného pobytu ve Švédsku album Skupiny Roxette Look Sharp a půjčil ho doma v americkém státě Minneapolis místní rozhlasové stanici. Tam leželo několik týdnů nehrané a ředitel stanice si ho poslechl teprve poté, co si onen student zase pro své cédéčko přišel, protože Roxette stejně nehrají. Hned při první písničce zvuk skupiny ředitele zaujal, za hodinu už píseň The Look letěla éterem a postupně se stala číslem 1 v pětadvaceti zemích. A fenomén Roxette byl na světě.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.