Roy Drusky: Yes, Mr. Peters

22. červen 2021

Roy Drusky byl považován za jednoho z významných představitelů tzv. jemného zvuku v hlavním městě country Nashvillu. Jeho písnička Ano, pane Jiří v českém podání Jiřího Grossmana a Zuzany Buriánové, se stala hitem i u nás.

Kdo si dneska vzpomene na muzikanty, jejichž jména vyprodávala velké sály a jejichž hity si tisíce lidí prozpěvovali. Jistě, stále se najdou posluchači pamatující na slavné zpěváky, jako byli Richard Adam, Rudolf Pellar nebo Rudolf Cortéz, ale pamětníků je stále méně a méně. Tak je to nejen u nás, ale v každé zemi na světě. A své legendy má i každý žánr.

Roy Drusky se narodil ve státě Georgia a v průběhu války sloužil na lodi, kde se seznámil s několika country fanoušky a začal se učit na kytaru. Po návratu do civilního života působil jako DJ a zpíval v místních podnicích. Svůj repertoár pravidelně doplňoval vlastními písničkami a tato snaha ho v r. 1958 logicky dovedla do Nashvillu. Svými hity oslovil mnoho posluchačů v šedesátých a na začátku 70. let, kterým se zalíbil jeho sametový hlas. I když se od té doby v country hitparádě neobjevil, ještě v r. 1980 na festivalu ve Wembley dokázal, že je stále velkou hvězdou. Jedním z nejslavnějších hitů Roye Druskyho byla skladba Yes, Mr. Peters, kterou v r. 1965 nazpíval s Priscillou Mitchellovou.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.