Rozhlasové studio rozezpívala Mrákovská věž

22. duben 2015

Kde zní dudy a pěkné chodské písničky, tam vždy bývá pořádně veselo. O tom se 5. března přesvědčili i diváci ve velkém hudebním studiu Českého rozhlasu Plzeň. Pozvání k natáčení dalšího dílu pořadu „U muziky s Plzeňáky“ totiž přijal oblíbený Chodský soubor Mrákov. A hlediště ve studiu bylo ve chvilce zaplněné do posledního místečka!

Do plzeňského studia přijel Chodský soubor Mrákov v kompletní sestavě – s dudáckou muzikou se postupně představili zpěváci Martina Pincová, Marta Růžková, Jana Randová, Miroslav Kaše, Jan Randa, Tomáš Johánek, Petr Němec a Josef Jarábek, ale i tanečníci, kteří se pro rozhlasové účely proměnili ve velký sbor.

Z mrákovských muzikantů nadšení ze společného muzicírování přímo sálá a když jejich dudácká muzika spustí, člověku to nedá a minimálně si podupává do rytmu. Během pořadu diváci velkým potleskem odměnili několik pěkných sérií chodských písniček v úpravě Vladimíra Baiera, Josefa Jarábka i bývalého vedoucího muziky Vlastimila Dřímala. Právě na něj se také vzpomínalo – přesně před dvěma lety totiž v plzeňském rozhlasu odehrál své poslední vystoupení a krátce na to odešel do muzikantského nebe. Když při letošním natáčení muzikanti spustili jeho oblíbené Mrákovské sousedské, byl to silný okamžik, při kterém řada členů souboru jen těžko skrývala dojetí.

Během pořadu diváky pozdravil také vedoucí souboru Josef Nejdl i jeho syn, ředitel Muzea Chodska v Domažlicích Josef Nejdl mladší. Oba se také s radostí připojili k závěrečné písničce „Mrákovská věž“, kterou už společně s nimi a s Chodským souborem Mrákov zpívalo celé studio.

Také máte rádi chodské písničky a dudáckou muziku? Poslechněte si záznam pořadu „U muziky s Plzeňáky“ s Chodským souborem Mrákov, který jsme odvysílali (ve dvou dílech) ve Špalíčku lidových písní.

Spustit audio