Rozhledna Krkavec u Plzně je po dlouhých letech znovu otevřená

27. červen 2012

Po 22 letech je znovu otevřená rozhledna na vrchu Krkavec nedaleko Plzně. Kamenná stavba, která byla vybudována v roce 1901 ze sbírky obyvatel nedalekých Ledců, prošla rekonstrukcí za více než 200 tisíc korun. Většinu dal Plzeňský kraj.

Na rozhledně bylo opraveno 98 kamenných schodů, vnitřní omítky a původní kamenný ochoz, ze kterého je vidět nejen celá Plzeň, ale i Šumava, Přimda nebo při dobré viditelnosti také Alpy. Horní ochoz rozhledny se nachází ve výšce 524 metrů. Majitelem rozhledny je soukromá firma, nájemcem pak Klub českých turistů Bolevec, který provozuje také nedalekou rozhlednu na Chlumu.

K dispozici je také opravený sousední třípodlažní objekt a pozemek s parkovištěm. Rozhledna je atraktivním místem pro turisty a návštěvníky z Plzně, leží jen 3,5 kilometru od západočeské metropole. Přes kopec Krkavec vede Svatojakubská cesta a pod vrcholem cyklotrasa.

Pohled z rozhledny na Krkavci

Pro veřejnost se rozhledna otevře v sobotu 30.června od 10:00 do 18:00 hodin a otevřená pak bude všechny následující víkendy a státní svátky minimálně do poloviny října. K zakoupení tu budou turistické suvenýry i základní občerstvení. Podle toho, jak se bude vyvíjet zkušební provoz, by se mohla rozhledna otevřít i v pracovních dnech.

autor: mkl
Spustit audio