Rusko se bojí české drůbeže a vajec nakažených ptačí chřipkou. Zakázalo proto jejich dovoz

30. březen 2017

Ruská zemědělská inspekce omezila kvůli nebezpečí ptačí chřipky dovoz živé drůbeže a násadových vajec z několika krajů České republiky. Patří mezi ně i ten Plzeňský. Opatření kvůli jedinému místu nákazy v našem regionu přitom veterináři zrušili.

V Plzeňském kraji se ptačí chřipka zatím objevila jen na jednom místě, a to v obci Bohy na severním Plzeňsku, kde místní chovatelce uhynulo sedm slepic. Zbylých 13 veterináři ihned utratili. Nákazu potvrdili 22. února. Hospodářství bylo třikrát dezinfikováno. Postižená chovatelka navíc slíbila, že minimálně rok nebude v chovu pokračovat.

Chovatelka s veterináři spálili staré kurníky i všechny další dřevěné části. Problém je ovšem poloha jejího domu, který je v blízkosti řeky. Tam hnízdily divoké kachny, jež byly zdrojem nákazy. Veterináři je ale nelikvidovali, protože by je rozehnali a virus by se dál rozšiřoval.

Další ohnisko ptačí chřipky se vyskytlo v Bezvěrově a v Úterý na severu Plzeňska, tam ale zasahuje ohnisko z Karlovarského kraje v Poseči. To bylo vyhlášeno minulý čtvrtek. Nicméně podle krajských veterinářů v těchto místech není žádný podnikatelský chov a malochovy jsou v pořádku. Drůbež na několika samotách je také zdravá. V těchto místech ale stále platí zákaz přesouvání nebo vystavování drůbeže.

Ptačí chřipka je rozšířená skoro po celé Evropě, vyskytla se už v 26 zemích. Zasažené jsou především chovy vodní drůbeže. Z pohledu Evropské Unie jde především o Francii, Maďarsko, Německo, Bulharsko a Polsko. Smutným rekordmanem v počtu nakažených volně žijících ptáků je Německo s téměř sedmi sty případy. Skoro 670 ohnisek ptačí chřipky, která zasáhla chovy, hlásí země galského kohouta, tedy Francie.

autor: jnm
Spustit audio