Rybáři v Nýrsku loví škeble

3. říjen 2019 10:35

V Nýrsku na Klatovsku v lokalitě Na Cihelně začne brzy oprava dalších rybníků na kaskádě. Před samotnou stavbou musejí rybáři přemístit všechny zde žijící škeble do jiného rybníku. Při rekonstrukci prvního z rybníků před dvěma lety je zaskočil jejich výskyt i počet. Teď už s nimi počítali. Škeblí ale našli výrazně méně.

„Hodně se nám ulevilo, když jsme zjistili, že je jich méně. Sice škeble je známkou čisté vody, ale to přebírání živých, mrtvých a prázdných škeblí, to je hrozná práce,“ říká Miroslav Suchan, předseda místního rybářského spolku. Malé množství škeblí je dané podložím rybníka. Je tu hodně bahna, oproti tomu velkému rybníku, škeble tady nevydrží. Z velkého rybníka předloni rybáři přendali 4 tisíce škeblí. 

Rybáři v Nýrsku na Klatovsku loví škeble. V lokalitě Na Cihelně totiž začne oprava dalších rybníků na kaskádě

Po přemístění škeblí začne Na cihelně plánovaná rekonstrukce. Jedná se například o opravu hráze, rekonstrukci vypouštěcího a napouštěcí zařízení. Roury jsou zanesené, prorostlé kořeny, voda neodtéká a nelze ji správně regulovat.

Škeble rybničná - největší druh měkkýše v ČR. Obývá klidné bahnité vody, rybníky, tůně, nebo slepá ramena řek. Vyžaduje velmi čistou vodu, dožívá se 5 až 15 let. V České republice je tento druh chráněný.

„Dostali jsme dotaci z Ministerstva zemědělství ve výši 2 milionů. Celkové náklady jsou 3,6 mil. Kč.,“ doplňuje starosta Nýrska Miloslav Rubáš. Rekonstrukce skončí na jaře, aby se stihlo jarní tání a nová rybářská sezóna. Pak už bude zbývat rekonstrukce posledního rybníku na kaskádě. Projekt se již připravuje.

autoři: Jitka Englová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio