S obnovou botanické zahrady v Bečově pomáhají mladí z celého světa

Obnova unikátní botanické zahrady - Beaufortského Alpina - se v současné době naplno rozjíždí v Bečově na Karlovarsku. V rámci praxí a letních brigád s úklidovými pracemi pomáhají i letos studenti. Dnes v Bečově začíná Mezinárodní studentský Workcamp INEX. Jeho účastníci z celého světa budou vedle prací v botanické zahradě poznávat unikátní rostliny a také se seznámí s problematikou ochrany životního prostředí a kulturních památek

Díky podpoře Nadace pro obnovu a rozvoj Krušných hor a Poohří a jejímu grantovému programu "Vzdělání a Nestátní neziskové organizace - Ruce a svět kolem nás" se podařilo navázat partnerství se Středním odborným učilištěm v Toužimi,. Dále jezdí do Bečova i studenti Střední zemědělské školy v Dalovicích. Díky tomuto grantu se koná i mezinárodní studentský workcamp INEX.

botanická zahrada

Ochranáři letos začali s likvidací náletů, nárostů a odumřelých dřevin. Do konce června odpracovali na obnově zahrady přes 300 hodin. Veškeré práce se provádí ve vegetačním období . Při renovaci je totiž nutný odborný dohled . Ten určuje jednotlivé druhy rostlin a tím zamezuje možnosti odstranění vzácných dřevin. Podrobně určuje a zakresluje i objevené odumřelé rostliny. Botanická zahrada v Bečově byla za první republiky jednou z nejzajímavějších lokalit. Do dnešní doby se tam zachovala řada unikátních rostlin, které se ochranáři snaží uchovat pro budoucí generace.

hrad Bečov

Po vyčištění prostoru provedou ochranáři dostatečné výškové a polohopisné zaměření a vypracují prováděcí projektovou dokumentaci Zajistí také provizorní přístupovou komunikaci, chystají se úpravy terénu, obnova rybníku a dalších vodních ploch. Letos se plánuje vybudování krytého posezení pro návštěvníky. Areál ale bude přístupný až v roce 2007. V současnosti je návštěva vzhledem k možnému úrazu a prováděným pracím možná jen po domluvě s členy realizačního týmu a během návštěvnických dnů komunitního plánování. První se chystá ve spolupráci s Centrem pro komunitní práci na 13. července od 14 hodin.

autor: Andrea Bocková
Spustit audio