S profesí sládka a vařením piva se seznamují děti na příměstském táboře v Domažlicích

30. červenec 2020 15:35

Po stopách domažlického sládka se letos vydaly děti na příměstském táboře v Domažlicích. Akci už čtvrtým rokem pokaždé na jiné téma pořádá Městská knihovna Boženy Němcové. Letos se týdenní akce účastí 26 zájemců a program si náležitě užívají.

Letos se příměstský tábor poprvé koná v nově zrekonstruované budově historického městského pivovaru. „Děti trochu nahlíží do řemesla sladovnického. To znamená, že v jednom úkolu v každém patře si zapíší surovinu, kterou na výrobu piva potřebuje pan sládek. Budou mít i příležitost podívat se za panem sládkem, protože pivo se vaří, takže i čichový vjem tu zažijí,“ popsala Jana Jankovcová z kulturního centra.

Příměstský tábor v domažlickém pivovaru

Kromě plnění úkolů na pivovarnické téma, děti také malují, hrají hry, sportují anebo chodí i na výlety. „Budeme mít celodenní výlet, při kterém budou hledat poklad. Projdou Domažlice, a budou po městě mít takový testový kvíz, kde budou muset najít domy s určitým znakem, symbolem nebo pamětní deskou,“ uvedla ředitelka knihovny Boženy Němcové, Lenka Schirová s tím, že v současné době naštěstí už účastníci nejsou omezení dodržováním zvýšených bezpečnostních a hygienických opatření kvůli šíření koronaviru, protože u příměstských táborů jsou nařízení rozvolněná.

Děti se naučí i vytvářet komiksy

Městská knihovna našla také nové prostory

Část programu se odehrává v knihovně, která je úplně nová. Děti tu mají knížky ve žlutých a modrých regálech, a jsou tu také stoly s počítačem, kde se právě děti učí tvořit komiksy. „Dětem jsme vysvětlili princip tohoto programu, aby se naučily samy vytvářet komiksy, protože to je oblíbený literární žánr. Hodně je to baví. Zapojují fantazii, zručnost a práci s počítačem. Příběhy komiksů jsou rozličné, ze života i ze světa fantazie. Konečné výsledky potom vytiskneme. Jednu verzi si vezmou domů a druhou pověsíme tady na nástěnku, aby se děti mohly vzájemně podívat, jak jsou šikovné,“ řekla Jitka Jankovcová, která na děti dohlíží.

Děti, které zatím nepatří mezi pravidelné čtenáře, dostanou na závěr tábora průkazku do knihovny.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio