Sadaři z Plzeňska prodávají stále více jablek v maloprodeji

20. listopad 2014

Až polovinu úrody chtějí prodat velcí ovocnáři z Plzeňska ve vlastních sadech. Důvodem je nízký zájem velkoodběratelů. Pěstitelé se navíc obávají, že kvůli nadúrodě jablek v Evropě půjdou ceny ještě dolů.

Pro sadaře z Plzeňska, kteří letos sklidili poloviční úrodu oproti minulým letům, je právě maloprodej záchranou, uvedl to Richard Schwarz ze Sadů v Břasích na Rokycansku. Ten i Petr Vyskočil ze Sadů Těnovice mají letos vinou jarních mrazů poloviční úrodu oproti normálu. Ale podle Petra Vyskočila je vlastně dobře, že měli letos jablek málo. Na trhu je jich totiž hodně a lidé jich měli dost i na zahrádkách.

Levná polská jablka, která měla původně směřovat na v současné době embargovaný ruský trh, zatím pěstitelům problémy nezpůsobují. Velkoobchodní firmy ale čekají, že sadaři ceny sníží kvůli obecné nadúrodě. Tlak na cenu bude letos velký, ale sadaři ji chtějí udržet "v normálních hranicích". Začít prodávat výpěstky pod cenou je podle nich likvidační.

Podle Richarda Schwarze ze Sadů v Břasích na Rokycansku stoupá prodej jablek přímo ze dvora a momentálně je to to hlavní, co je "živí". Supermarkety od něj zatím ovoce nechtějí, prodej do velkoobchodů je minimální. V Evropě totiž byla úroda o 12 procent vyšší a zahrádkáři mají většinou své vlastní ovoce.

Češi prý jablka v sadech chválí za kvalitu a ceny, které se už 10 let nemění a jsou většinou od 11 do 15 korun na kilogram. Podle pěstitele Petra Vyskočila ale ve srovnání s Německem a Francií je trend kupovat v Česku místní ovoce zatím "směšný". Čeští zákazníci ale podle něj stále více podporují české zemědělce.

Výše dotací pro sadaře se v zemích EU liší

Českým sadařům by výrazně pomohly rovné podmínky v celé Evropské unii. První vlaštovkou je to, že od října letošního roku mohou zemědělci znovu žádat o zelenou naftu. Výše dotací a další podmínky pro sadaře se ale v EU i po letech stále liší. A českým ovocnářům by určitě pomohla i větší podpora místních lidí. Tady se podle nich situace na Plzeňsku zlepšuje, ale na jednotnou legislativu napříč Evropou si ještě nějaký čas musí počkat.

Spustit audio