Sandra má 60. narozeniny

18. květen 2022

Narodila se v roce 1962 v Saarbrückenu v Německu jako Sandra Anne Lauer, pro svoji uměleckou dráhu si však ponechala pouze jméno Sandra. Dnes slaví své 60. narozeniny.

Sandra Anne Lauer prý již ve dvanácti letech věděla, že se chce stát zpěvačkou. Na jedné hudební soutěži pro děti přesvědčila publikum interpretací písně od Olivie Newton-Johnové a brzy se stala členkou dívčího tria Arabesky, které se sice nikdy neprosadilo v Evropě, zato na celé čáře zvítězilo v Japonsku. V roce 1985 se Arabesky rozpadly.

Ve svých šestadvaceti letech se Sandra vdala za svého dlouholetého přítele a producenta rumunského původu Michaela Cretu. Po dobu její popové kariéry jí Michael psal hudbu a texty, Sandra se v roce 1990 stala i součástí jeho projektu Enigma, komerčně nejúspěšnější novovlnné skupiny všech dob, jejíž jméno se počátkem devadesátých let stalo synonymem pro tajemnou, snivou a atmosférickou hudbu.

V roce 1995 se rodičovskému páru narodily děti, dvojčata Nikita a Sebastian. Ačkoliv se Sandře nepodařilo navázat na úspěchy osmdesátých let, přesto vydává pravidelně dobře prodejná alba. Její hity z osmdesátých let se ale stále hrají po celém světě, připomeňme třeba takové megasongy jako Maria Magdalena, který získal 1. místo v jedenadvaceti zemích, nebo Hi Hi Hi, se kterou v roce 1987 získala v Itálii na hudebním festivalu Festivalbar cenu za nejlepší zpěvačku roku.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.