Screeningové testování v Plzeňském kraji tento týden neodhalilo žádné ohnisko nákazy

7. leden 2022 16:46, aktualizováno

Žáci, studenti a také zaměstnanci škol v Plzeňském kraji mají za sebou další kolo screeningového testování. Pro pondělní a čtvrteční testování přitom platí nová a na každý den trochu jiná pravidla.

Screeningové testování žáků a studentů na školách v Plzeňském kraji neodhalilo v tomto týdnu žádné větší ohnisko nákazy nemoci covid 19. Další kolo testování čeká žáky i zaměstnance také příští pondělí a čtvrtek. Pro oba dny přitom platí odlišný postup v případě, že se ve škole podezření nákazou nemocí covid 19 objeví.

„Pokud by byl někdo pozitivní, musel by na kontrolní PCR testy. Novinka spočívá v tom, že žáci nenastupují ihned karanténu, ale zůstávají ve škole, výuka pokračuje a čeká se, jak dopadne PCR test,“ vysvětlil ředitel plzeňského Církevního gymnázia Daniel Petříček.

Při podezření na covid platí speciální režim

Taková pravidla platí pro pondělní testování, pokud by byl antigenní test pozitivní ve čtvrtek, následoval by zvláštní režim. „Žák starší 15 let by musel nosit ve škole po celou dobu respirátor, žáci mladší 15 let mohou mít roušku. Testují se pak každý den antigenním testem, měly by mít vyhrazené zvláštní toalety a odděleně se stravovat. Jak vidíte, není toho málo,“ popsal Petříček.

Naštěstí testy odhalily jen málo pozitivních žáků a týká se to všech středních škol, které Plzeňský kraj zřizuje, jak potvrdila mluvčí hejtmanství Eva Mertlová. „Na středních školách zřizovaných krajem je 22 tisíc žáků 2840 zaměstnanců, z tohoto počtu bylo při testování v pondělí 3. ledna pozitivních 37 žáků a 6 zaměstnanců, ve čtvrtek 37 žáků a 2 zaměstnanci,“ upřesnila.

Výsledky 26 plzeňských základních škol přiblížila vedoucí Odboru školství, mládeže a tělovýchovy plzeňského magistrátu Dagmar Škrlantová: „Během pondělního screeningového antigenního testování bylo 27 pozitivních žáků a dva zaměstnanci, ve čtvrtek 24 žáků a žádný zaměstnanec.“

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio