SDH Staré Sedliště: Úplně prvním velitelem sboru byl dělostřelec

15. leden 2016
Dobráci roku

Historie sboru dobrovolných hasičů ve Starém Sedlišti na Tachovsku se píše už od roku 1882. Ve sboru je celkem 43 členů včetně šesti dětí. Užívají si zázemí nedávno zrekonstruované hasičárny i dobře fungující Avie.

Současná Avia nahradila původní z šedesátých let a je oproti ní vlastně zánovní. Je z roku 1991. Sbor ji dostal darem od Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje. K další technice sboru patří například přívěsná motorová stříkačka. To je současnost hasičů ve Starém Sedlišti, kteří jsou v rámci integrovaného záchranného systému zařazeni jako JPO-5.

Jak to bylo na začátku?

V publikaci vydané u příležitosti 800. výročí obce se mimo jiné dočteme, že poslední podnět k založení dobrovolných hasičů ve Starém Sedlišti dalo celkem dvanáct požáru. Během nich v letech 1864 až 1880 vzplálo 14 domů a 25 stodol.

„Skupina mužů kolem soustružníka Aschenbrennera poznala nutnost vést boj proti červenému kohoutovi a to ne jen s koženými vědry, a tak si pekař a včelař Josef Gebert opatřil z Německa hasičské příručky.

Zároveň v létě 1882 schválila obecní rada finanční prostředky na výstroj 40 hasičů a 26. listopadu 1882 byl slaven vlastní den založení s bohoslužbou a slavnostní schůzí v tehdejším radničním šenku.“

Dělostřelec a profík

Za náčelníka nově vzniklého sboru byl obcí jmenován bývalý dělostřelec Franz Schmidt, který byl zároveň pověřen funkcí zapisovatele a pokladníka. Za zástupce byl určen provaznický mistr Anton Baier.

Zpátky do současnosti o 134 let. Dnešním „náčelníkem“ sboru, přesněji řečeno velitelem a starostou, není dělostřelec, ale profesionální hasič Jiří Vacek. Slouží v nedalekém Tachově u Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje.

Sbor má tak ve svém čele i dnes toho nejpovolanějšího muže. Ve sboru trénuje, cvičí a sportuje také aktuálně šest dětí, takže o budoucnost hasičů ve Starém Sedlišti je také dobře postaráno.

Samozřejmostí je kromě pomoci v obci také pořádání kulturních a sportovních akcí jako například Turnaj v sálové kopané "O pohár starostky obce", soutěž v požárním útoku mužů a žen - "Memoriál Ondřeje Potočného", ale tradiční masopust, taneční zábavy nebo lampionový průvod. Věnují se tu samozřejmě také soutěžím a sportu. Dokladem toho je i plná stěna trofejí a pohárů v útulné klubovně.

Dobrovolné hasiče ze Starého Sedliště na Tachovsku můžete až do pátku 22. ledna 2016 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) SEDLISTE na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

autor: Pavel Halla
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.